De AEX future: Het meest gehandelde termijncontract in Nederland

De AEX future, beter bekend als de FTI staat voor Financiële Termijn Index. De onderliggende waarde van deze future is de AEX index. Het is de belangrijkste Nederlandse beursindex waarin 25 aandelen zijn opgenomen. De 25 aandelen met de grootste handelsvolumes worden opgenomen in de AEX.

De maximale weging van een aandeel in deze index mag niet groter zijn dan 15%. Alleen grote fondsen zoals Koninklijke Olie met 14,98% (RDSA), Unilever met 14,90% (UN) en 11,01% ING (ING) komen in de buurt van deze grens.

Deze future is verhandelbaar vanaf 8.00 uur in de ochtend tot 22.00 uur in de avond. Wat wel belangrijk is om te weten is dat de liquiditeit het grootste is in de reguliere handelstijden van de index, dus tussen 9.00 uur en 17.30 uur. Europees gezien is de FTI een van de minst gehandelde futures qua volume gemeten.

AEX grafiek_03-05

De Future is te verhandelen op 2 beurzen, namelijk Euronext en TOM. Echter wanneer je niet kiest voor een Smart order, kies dan voor de beurs Euronext omdat hier de spread het laagste is en hier de meeste futures verhandeld worden.

De multiplier op de FTI is 200. Dit betekend dat per punt er 200 Euro gerekend wordt in de future. Dit betekend tevens dat wanneer de future een koers heeft van 428,95 je handelt met een waarde van 200 x 428,95 = 85.790 EUR per contract!

De margin op deze future is op dit moment van schrijven 5.000 EUR intraday, en 10.000 EUR overnight.

Ook expireert de FTI iedere maand, dus houd rekening met de expiratiedagen en tijden. Onderstaand de specificaties wanneer je in TWS dubbelklikt op de AEX future.

Zoals je wellicht al is opgevallen is het symbool In het handelsplatform voor deze future beschikbaar onder tickercode/symbool ‘EOE’,en dus niet de veelgemaakte fout ‘AEX’.

AEX grafiek_03-05_INFO

AEX Mini future
Er zijn ook mini futures beschikbaar gemaakt door de Euronext 3 jaar geleden, echter is het volume zeer laag omdat ze gewoonweg niet populair zijn. Deze mini future heeft een multiplier van 20, wat betekend dat deze 10 x zo klein is als de FTI, en dus 20 Euro per punt rekent.

Handelen
De future is een hefboomproduct, maar je kunt door het long of short gaan makkelijk inspelen op een stijging of daling van de future op de AEX Index.

Ook kan het handig zijn een future positie te hedgen met AEX optie posities en zijn ze tevens een goed alternatief voor andere hefboom producten zoals bijvoorbeeld Turbo’s op de AEX.

Het handelsplatform van TradersOnly biedt je alle tools om in te spelen op zowel stijgende als dalende beurzen. Vrijwel ieder product is verhandelbaar.
Het openen van een TradersOnly effectenrekening is zeer eenvoudig.Laat via onderstaande link gewoon je gegevens achter en de rekening wordt spoedig geopend!
Open hier je gratis effectenrekening

Ard van der Pijl | @ArdvanderPijl


ODR-Regeling
De Europese Commissie biedt op een online-platform de mogelijkheid tot een buitengerechtelijke geschillenbeslechting tussen ondernemers en consumenten (ODR: Online Dispute Resolution). Dit portaal bereikt u via deze link. In Nederland is in de financiële sector het KiFID de buitengerechtelijke geschilleninstantie. Het KiFID is aangemeld bij het ODR-platform. TradersOnly is aangesloten bij het KiFID onder het aansluitnummer 400.000107.

Ons e-mailadres is: support@tradersonly.nl

Ⓒ TradersOnly BV